5 redenen om vandaag nog op je houding te gaan letten
Inhoudsopgave
1. Lichamelijke klachten2. Niet goed kunnen uitvoeren van werk
3. Mentale gevolgen
4. Uitval op werk
5. Privé lijdt eronder
Vorige week nog schreef ik over een gezonde houding op kantoor. De voordelen van een ergonomische werkplek, die heb ik ook al eens uitgebreid beschreven in een serieblogs van 3 delen. Hoewel er wettelijk gezien een plicht hangt bij jouw werkgever om ervoor te zorgen dat jij comfortabel en klachtenvrij de dag door komt, is het verstandig er ook zelf serieus mee bezig te zijn. Niet alleen omdat werkgevers niet altijd even veel doen aan preventie (minder dan 30%), maar ook omdat je een eigen verantwoordelijkheid hebt in dezen.
Ja, je werkgever kan een ruim verstelbare bureaustoel voor je aanschaffen (yeey, lekker zitten) en tafelvoetbal plaatsen (yeey, bewegen in de pauze), maar als je er niets mee doet zijn het zinloze initiatieven. Dus daar gaat hij nog een keer, 5 belangrijke redenen waarom jij meer aan je houding moet gaan denken de komende tijd.
1. Lichamelijke klachten
De effecten die een slechte houding met zich meeneemt, die zijn al zo vaak onderzocht en keer op keer niet mals bevonden. Om er maar een paar te noemen:
Opvallend is dat we geneigd zijn pas met ons lichaam aan de gang te gaan als hij pijntjes naar het hoofd stuurt. Wat Google statistiekjes hieronder laten dat duidelijk zien:
- Je ontwikkelt sneller schouder- en rugklachten
- Spieren gaan eerder pijn doen (kramp)
- Je voelt je minder energiek of zelfs depressief
- Er is een verhoogde kans op stress
- Je ademhaling is minder efficiënt
De overige 4 redenen die je hier gaat lezen beginnen eigenlijk allemaal hier, bij de lichamelijke ongemakken. Het is belangrijk deze ongemakken vanaf het begin serieus te nemen, want ze kunnen zich net als een op het oog soms onschuldige sportblessure ontwikkelen naar iets waar je mee kan blijven lopen. Dat zien we helaas dagelijks terugkomen met onze eigen klanten.
De werkgerelateerde ergonomische klachten zijn best fors. Uit een onderzoek van Noties bleek dat pijn in de onderrug (43%), nekpijn (40%) en schouderpijn (35%) het meest aanwezig waren.
2. Niet goed kunnen uitvoeren van werk
Iedereen die met lichamelijke klachten te maken heeft gehad zal dit herkennen. Van die dagen dat je om de pijn heen moet manoeuvreren om je werk goed uit te kunnen voeren. In veel gevallen komt dit neer op een dag of hoogstens een kleine week. Ben je er langer zoet mee, dan zul je echt gaan merken dat je productiviteit eronder gaat lijden.
Denk aan pijn in de rug waardoor je de hele dag niet goed weet hoe je moet zitten of staan. Schouderpijn kan nog erger zijn, want elke beweging met de muis lijkt er 1 te veel te zijn. Je zit figuurlijk met je handen in het haar, want er is helemaal geen tijd om dit letterlijk te doen! Rapporten moeten af, grafisch werk moet vrijdag bij de klant liggen, de administratie stapelt zich al zo hoog op.
We maken het zelf dagelijks mee met klanten. Er wordt niet goed gelet op de houding, de juiste werkplekinrichting, het inlassen van voldoende pauzes en luisteren naar het lichaam. Dit leidt tot frustratie, stress en ergernis, want “waarom krijg ik wel pijn en mijn collega’s die hetzelfde werk doen niet?”. Gebruik je collega’s in ieder geval niet als referentiekader. Iedereen is anders en jij kan sneller pijntjes krijgen van een verkeerde werkhouding dan je collega. Houd er ook rekening mee dat andere collega’s misschien ook met klachten zitten die ze net als jij liever voor zich houden.
3. Mentale gevolgen
Een slechte houding kan er mentaal flink inhakken. Het voorbeeld hierboven illustreert dat al. Fysiek ongemak als gevolg van een slechte houding gaat je niet in de koude kleren zitten. Je bent er de hele dag zoet (of zuur) mee en zeker bij een langere periode gaat dit effect hebben op mentale weerbaarheid. Extra stress en overspanning kunnen een vervelend gevolg hiervan zijn.
Stress wil je juist voorkomen, want dit kan je klachten alleen maar vergroten. Uit onderzoek van Noties blijkt dat stress fysieke klachten met 26 tot 50 procent kan verergeren. Stress blijkt een heftige factor te zijn als het aankomt op ziekteverzuim. Een slechte houding kan je stress proces (die rolt lekker door de mond) dus een extra zetje de verkeerde kant op geven.
Een onderzoek uitgevoerd in Nigeria onder bibliothecarissen wees uit dat goede ergonomie de werktevredenheid verbeterde. Een ander onderzoek toont aan dat een goede houding het zelfvertrouwen doet groeien en stress vermindert.
4. Uitval op werk
Reden 1 t/m 3 bouwen langzaam op tot het punt dat je je werkzaamheden echt niet meer naar behoren uit kan voeren. Met (gedeeltelijke) uitval op werk tot gevolg. Lees je dit terwijl je op dit punt bent aanbeland? Voor wat simpele aanpassingen aan je houding ben je nu misschien al wel te laat, zorg dat het niet erger wordt. Raadpleeg je huisarts, je fysio en zoek eventueel hulp bij een professional zoals een ergonoom.
Veelal worden klachten door een slechte houding verwoord in de term RSI (repetitive strain injury). Simpel gezegd zijn het klachten die ontstaan uit bewegingen die we de hele dag door herhaaldelijk uitvoeren en belastend zijn voor ons. We weten dat 3,2 miljoen werkende mensen in Nederland te maken heeft gehad met RSI en dat het de maatschappij 2 miljard euro per jaar kost. 15% van de verzuimdagen komen zelfs voort uit RSI klachten.
Hoe gek is het dat 50% van de gemelde beroepsziekten betrekking heeft op RSI, maar dat werkgevers helemaal niet zo happig zijn op het voorkomen ervan. Met 29% zijn MKB organisaties die iets aan preventie doen zijn de grootste groep. Slechts 9% van de eenmanszaken investeert in ergonomie, wat misschien nog wel schrikbarender is. Uitval als ZZP-er is de grootste nachtmerrie, zeker omdat slechts 19% zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid.
5. Privé lijdt eronder
Het potje van een deksel niet meer kunnen openen, een verkrampte rug in bed, last van de pols met tennis. Het mogelijke lijstje van klachten die je vanuit je werk mee je privéleven in sleept kan natuurlijk nog veel langer. Misschien kun je hem tot je eigen ongenoegen zelf wel aanvullen. Je werk niet goed kunnen uitvoeren is al erg op zichzelf, laat staan dat je ook in je privéleven met de gevolgen van een slechte houding moet gaan dealen.
Aan de slag met je houding
Wil jij zelf actief met je houding aan de gang? Lees dan over de ideale houding op kantoor en hoe jij lekker kunt zitten en staan. Wil je graag dat er een professional mee kijkt? Bekijk dan onze ergonomische diensten.