Het is druk bij de bezorgdiensten, hierdoor kan het zijn dat jouw pakketje 1-2 dagen langer onderweg is.
Dit product is toegevoegd aan jouw winkelwagen.
    Incl. btw

    Review X-Bows Ergonomic Mechanical Keyboard

    Inhoudsopgave

    1. Inleiding
    2. Waar hebben we het over?
    3. Unboxing
    4. Aansluiten
    5. Het toetsenbord in gebruik
    6. Conclusie

    1. Inleiding

    Het is vandaag 5 juni, de eerste dag dat ik met het eindproduct van een nieuwe fabrikant op de toetsenborden-markt aan de slag ga. Eerder heb ik al een prototype mogen ontvangen van dit revolutionair nieuwe toetsenbord. Deze heb ik kort uitgeprobeerd, nu het eindproduct eindelijk geleverd kan worden in Europa zal ik jullie meenemen in de gewenningsfase van dit nieuwe toetsenbord.

    2. Waar hebben we het over?

    We hebben het over het X-bows Mechanical Ergonomic Keyboard, in dit geval met de bijpassende polssteun. Vanaf vandaag ga ik een tijdje werken met dit toetsenbord en vertel ik jullie hoe mijn ervaring is geweest.

    3. Unboxing

    Productverpakking X-Bows

    De verpakking van de X-bows ziet er erg aantrekkelijk uit. We ontvingen een nette omdoos met daarin de productverpakking. De productverpakking is een matzwarte verpakking met daarop het x-bows logo gedrukt in een ‘shiny’ metaallook opdruk. Wanneer je de doos opent wordt je getrakteerd op een net verpakt product, strak in de doos met een antistatische plastic hoes om het toetsenbord heen tegen beschadigingen en stof.

    Het toetsenbord voelt voor een mechanisch toetsenbord nog redelijk licht aan, dit doet echter niet af aan de bouwkwaliteit. Door de aluminium onderplaat zit er geen ‘flex’ in het bord.

    Het prototype dat ik eerder ontvangen had is voorzien van blauwe Gateron switches, deze typten erg lekker maar vanwege het luide klikgeluid kreeg ik nogal wat boze blikken van mijn collega’s op het kantoor.
    Prototype X-Bows

    Ditmaal heb ik dan ook gekozen voor de bruine Gateron switch, een switch die nog wel de voelbare klik heeft maar niet een overdreven klikgeluid heeft.

    Het toetsenbord ziet er in eerste instantie degelijk uit, voelt goed aan en heeft een vernieuwend design. Er zitten weinig tierlantijntjes op, op het eerste gezicht. Enkel een glimmend gefreesde rand op de aluminium onderplaat.

    Bij het toetsenbord wordt uiteraard een aansluitkabel geleverd, dit is een standaard USB-A naar USB-C kabel die mooi is afgewerkt met een gevlochten buitenkant. Verder vinden we nog een tooltje om de keycaps te wisselen, een silicone polssteun en een perfect passende beschermhoes van vilt, erg handig als je hem mee wilt nemen..

    4. Aansluiten

    Het aansluiten gaat eenvoudig zoals je van een toetsenbord gewend bent, kabeltje prik-prak. Één kant in het toetsenbord, de andere kant in je computer en klaar is Kees. Althans, je kan het toetsenbord gelijk gebruiken. Wil je gebruik maken van alle functionaliteiten dan zal je nog even de driver van de site moeten downloaden. Momenteel kan ik hier nog geen gebruik van maken omdat ik op een Mac werk, de driver voor de Mac en Linux is nog in de maak. Die voor Windows computers is al wel beschikbaar.

    Bij het aansluiten wordt je getrakteerd op een mooie lichtshow die je laat zien wat deze RGB-ledjes in huis hebben.

    5. Gebruik

    Case en Plate

    Afwerking van de aluminium rand

    De case en plate onder de toetsen bestaan uit aluminium, dit zorgt ervoor dat het toetsenbord lekker zwaar aanvoelt. Het gewicht geeft een gevoel van kwaliteit en zorgt ervoor dat zelfs de meest agressieve typisten het bord niet laten verschuiven. De plaat heeft een mooi decoratief randje dat is gefreesd langs de buitenzijde van het bord. Naast dat het decoratief is zorgt het ervoor dat de bovenrand niet scherp aanvoelt zoals dat vaak bij onafgewerkte metalen randen doet.

    Zoals de meeste toetsenborden beschikt ook de X-Bows over uitklapbare pootjes aan de onderzijde, handig als je niet blind kan typen maar vanuit ergonomisch oogpunt kan je ze beter ingeklapt houden.

    Lay-out

    Zoals je op de voorgaande plaatjes al hebt kunnen zien maakt de X-bows gebruik van een niet veel voorkomende lay-out van de toetsen. Ten eerste is het een zogenaamd ‘split-keyboard’ dit betekent dat het toetsenbord is opgedeeld in 2 secties, links en rechts zijn uit elkaar gehaald met een kleine ruimte ertussen. Deze ruimte wordt nu benut door een extra ‘enter’ en ‘backspace’ knop.

    Naast dat het toetsenbord opgesplitst is wordt al vrij snel duidelijk dat de toetsen niet zoals een regulier toetsenbord schuin boven elkaar georiënteerd zijn maar in rechte kolommen, dit noemen we een ortholinear lay-out. Met name deze wijziging behoeft flink wat gewenning aangezien ik al regelmatig met gesplitste toetsenborden heb gewerkt maar nog niet eerder met een toetsenbord dat een ‘kolom lay-out’ heeft.

    Schematische weergave welke vingers, welke toetsen horen te bedienen

    Het gebruik van een gesplitst toetsenbord confronteert mensen met een slechte typetechniek vrij snel. Je moet volgens de regels met 10 vingers blind kunnen typen wil je er alle voordelen van kunnen ervaren en niet na een paar dagen het toetsenbord gefrustreerd in de hoek gooien. Een gesplitst toetsenbord straft je genadeloos af en laat je gefrustreerd achter als je je typetechniek niet perfectioneert.

    Daarentegen als je al een goede typetechniek hebt dan is een gesplitst toetsenbord een perfecte vervanging van het standaard recht-toe-recht-aan bordje. Het geeft je polsen en armen een meer natuurlijke houding tijdens het typwerk. Dit zorgt er dan weer voor dat je uiteindelijk minder klachten ontwikkelt bij langdurig gebruik van de computer en minder vermoeidheid voelt in je handen en polsen aan het einde van de dag.

    Toetsaanslag

    Dit bord is voorzien van bruine Gateron switches, laat ik jullie eerst maar even vervelen met de droge ‘specs’.

    Specificaties Gateron Brown
    BevestigingPCB
    Aanslagdruk45 gram
    SoortTactile
    Werking van een Gateron Brown switch

    Kortom, je hebt 45 gram gewicht nodig om een toetsaanslag te maken, het is een switch die direct op het circuitbord wordt gesoldeerd en hij valt onder de ‘Tactile’ varianten die een voelbare klik hebben op het aanslagpunt.

    Hoewel mijn voorkeur naar blauwe ‘clicky’ switches uitgaat probeer ik zo af en toe ook sociaal te zijn. De blauwe switches zijn nagenoeg hetzelfde maar leveren ook nog een luid klikgeluid dat je collega’s horendol kan maken.

    De bruine switches hebben 10 gram minder kracht nodig om een aanslag te maken en dat voel je. Bij veelvuldig gebruik merk je dat je minder kracht uitoefent op de toetsen. Wel voel je de lichte klik, iets waar je aan zal moeten wennen als je van een regulier toetsenbord afkomt. De klik geeft aan dat je een aanslag hebt gemaakt en dus eigenlijk de toets niet verder hoeft in te drukken.

    Vanuit ergonomisch oogpunt is dit erg wenselijk omdat je hiermee voorkomt dat je de toetsen helemaal doordrukt en daardoor een tegendruk ervaart op je vingers. Die tegendruk zorgt er namelijk voor dat je snel vermoeid raakt en dat je pijnlijke vingers krijgt.

    Het toetsenbord is overigens te leveren in diverse uitvoeringen. Qua switches heb je de keuze uit:

    • Bruin (Tactile)
    • Blauw (Clicky)
    • Rood (Linear)
    • Silent Rood (Linear)

    Alle switches worden geleverd door Gateron, een fabrikant van mechanische switches die al jarenlang naam maakt op deze markt.

    Verlichting

    Het toetsenbord is uitgerust met RGB-led verlichting, in dit segment niet verbazingwekkend maar het ziet er goed uit. De leds zijn individueel in te stellen via de driver, klein minpuntje, op dit moment is de driver enkel nog maar voor Windows beschikbaar. Mocht je dit toetsenbord gebruiken in combinatie met een Windows computer dan kan je jezelf trakteren op alle kleuren van de regenboog. De toetsen zijn individueel verlicht en door het zwevende ontwerp van de toetsen heb je ook een gekleurde gloed langs zij en op de grondplaat. Naast de toetsen wordt ook het logo in het midden van het bord mooi verlicht.

    Lichtshow bij aansluiten van de X-Bows

    Het bord beschikt ook over verschillende modi die je via de drivers kan instellen, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een golf-patroon in de verlichting te laten zien wanneer je een toetsaanslag maakt.

    Lagen

    Zoals veel van de compactere toetsenborden in dit segment beschikt dit toetsenbord over meerdere programmeerbare lagen, 5 in totaal. Dit houdt in dat je naast de standaardlaag die de meeste mensen enkel kennen je ook 1 laag hebt die je via de driver kan instellen. Zo kan je elke toets een andere functie toekennen. Naast de standaardlaag(QWERTY) en de laag die in de driver in te stellen is beschikt de X-Bows ook nog over een eigen geheugen waarin je nog 3 volledige custom lagen kan instellen, zo kan je de lagen op elke computer gebruiken zonder de driver te installeren. Handig voor de mensen onder ons die het bord gebruiken om te programmeren, veel shortcuts gebruiken of met een afwijkende lay-out typen zoals DVORAK in plaats van QWERTY.

    Gewenning

    Mijn eerste indruk van dit bord is erg positief, echter verschilt de lay-out erg van een conventioneel toetsenbord waardoor ik op dit moment nog enorm veel fouten maak en langzamer type. Over 10 dagen zal ik een evaluatie schrijven over hoe de gewenning vordert. Als vergelijking zal ik een snelheidstest afleggen die weergeeft hoeveel aanslagen ik per minuut kan maken met dit bord en hoeveel fouten ik maak. Deze test doe ik elke paar dagen opnieuw om te zien hoe snel ik wen aan het toetsenbord. Mijn uitgangspunt vanaf een ‘normaal’ toetsenbord was 93 woorden per minuut.

    Hoe snel was ik gewend?
    DatumWoorden/minuutAccuracy
    05-06-1850,0082,73%
    07-06-1857,0693,36%
    09-06-1863,1697,31%
    14-06-1857,3498,10%
    20-06-1857,7597,52%
    28-06-1854,7598,08%
    07-07-1968,0199,76%

    Zoals jullie uit de cijfers kunnen opmaken blijkt dat ik na enkele dagen intensief gebruik (met enig gescheld en getier, ik zal niet liegen) de gewenning aan het bord begint in te zetten. Na enkele dagen begon ik al te merken dat ik minder fouten maakte in mijn typwerk. Zelfs na enkele weken is mijn snelheid nog niet helemaal terug naar wat ik typte op een regulier toetsenbord, maar dat kan nog komen.

    6. Conclusie

    Na enkele weken het toetsenbord in gebruik te hebben gehad ben ik hier goed aan gewend geraakt. Hoewel het wennen aan een andere lay-out van een toetsenbord altijd een zware opgave is en voor een blinde typer is dit zelfs nog moeilijker moet ik zeggen dat dit toetsenbord als snel vertrouwd aanvoelde. De eerste dagen voelen ongewennig, maar na ongeveer een weekje raak je vertrouwd met de afwijkende lay-out. Ik heb een paar weken nodig gehad om weer op een normaal niveau te komen qua snelheid en aantal tikfouten.

    De Gateron switches voelen goed aan. Ik heb de bruine (tactile) en de blauwe (clicky) switches mogen proberen. Beide voelen geweldig aan waarbij de bruine duidelijk lichtere feedback geven, kleine kanttekening is dat je de blauwe beter niet in een drukke kantooromgeving kan gebruiken of als game-toetsenbord terwijl je vriendin slaapt. Deze maken namelijk een erg luid klikgeluid, fijn voor de liefhebber, minder fijn voor je omgeving.

    Ben jij op zoek naar een toetsenbord met een gesplitst design in een zogenaamde ortholinear lay-out dan is dit een geweldig bordje om te gebruiken.

    Bekijk de X-Bows Ergonomic Mechanical Keyboard met RGB in de webshop.

    Wees de eerste om te reageren...
    Laat een reactie achter